İzmir’de Deprem Mağdurlarının Emsal Artışına Verilen Yürütmenin Durdurulması Kararına Örtülü Çadır Protestosu
KERİM UĞUR
İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde evleri hasar gören ve yıkılan depremzedeler, İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’nin emsal artırımı nedeniyle yürütmeyi durdurma kararına kefenli ve çadırlı hareketle protesto etti. İzmir Depremzedelerle Dayanışma Derneği (İZDEDA) Lideri Haydar Özkan, “Emsal karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı haberi bizi yıktı, yolumuzu kapattı, umut ışığımızı söndürdü” dedi.
30 Ekim 2020 depreminin ardından İzmirli depremzedelerin tekrar evlerine kavuşabilmeleri için gündeme gelen ve sadece Bayraklı’da geçerli olan emsal artış kararı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından yargıya taşınmıştı. (TMMOB) ve İzmir 5. İdare Mahkemesi bilirkişi raporları doğrultusunda geçen hafta emsal teşkil etti. “Yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.
İzmirli depremzedeler kararı protesto etmek için İZDEDA binasının önündeki meydana geldi. “Tek derdimiz evimiz”, “Sağlam evimi yıktı, arsa payımı aldı ne kaldı”, “Emsal depremzedenin can damarıdır”, “Emsal depremzedenin ölümüdür”, “Biz emsal artırımlı ve sıfır faizli 20 yıl vadeli kredi istiyorum”, “Kentsel depremzedeler, “Dönüşümcü değil deprem mağduruyuz” yazılı pankartlar taşıyarak, “Mahkeme emsal kalın dedi, çadıra girin”, çadırlarla hareket etti ve kefenler.
Depremzedeler adına açıklama yapan İZDEDA Lideri Haydar Özkan, şunları söyledi:
“KİRALIK DEĞİLİZ, DEPREMİZ, MAĞDURUYUZ”
“30 Ekim 2020 tarihinden itibaren Bayraklı bölgesinde sadece 2 dairenin inşaatı tamamlanmış, 75 ruhsat alınmış, Buca bölgesinde ve diğer ilçelerde 10 inşaat devam etmektedir. Aldığımız emsal artışı sayesinde bu inşaatlar devreye girmiştir. belediyeden.mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı haberi bizi bilgilendiriyor.Yıkıldı,yolumuzu kapattık,umut ışığımızı söndürdü.Şimdi 28 ay öncesine döndük.İmtiyaz artışı isterken hep dedik kiracı değiliz, depremzedeyiz, mağduruz, ekonomik gücümüz yok.110 m2’lik bir daire bugünkü kaidelerde 1 milyon 600 bin TL’ye yapılırken emsal artış Bu maliyet 600 bin TL’ye düşüyor. , TMMOB ile birlikte.Buna istinaden emsal artırımı talebimiz belediyemiz tarafından olumlu karşılandı.Ancak TMMOB’nin itirazı ve sürecin yargıya taşınması ile bizde bir belirsizlik başladı.TMMOB’nin savunması bu konuda görmek ilginç. Diyorlar ki: Nüfus yoğunluğu oluşacak ve şehir Bayraklı gibi düzenli yeşil alanları, okulları ile bu şehri destekleyemez. mas. TMMOB’nin 17 katlı binasının yanında benim 7 katlı binam meşgul olsa ne diyeceğimi bilemedim.
“İZMİR DEPREM MAĞDURLARINA KULAK VERMELİ VE BİZİ DİĞER İLLER GİBİ AFET OLARAK GÖRMELİ”
Yorulduk, bitkin düştük, yaşama umudumuzu yitirdik. Bir an önce siyasetçilerimiz diğer illerde olduğu gibi İzmir’deki depremzedelere kulak vermeli ve bizi de mağdur olarak görmelidir. Ağır hasarlı insanlara olduğu gibi, orta ve hafif hasarlı evlerimizi de gerekirse bedeli karşılığında yapmalı, ağır hasarlı depremzedelerimizi analiz üreterek kiralama derdinden kurtarmalıyız. Şu anda rezerv alanında 3600 konut yapılmış, daha önce de söylendiği gibi 8500 konut üretiminin tamamlanması gerekiyor. Söz rezerv alan alanından verildiğine göre orta derecede hasarlı insanlarımıza konutları verilmelidir. Afet bölgesinde olduğu gibi konutlar yapılana kadar 5 bin TL kira esası sağlanmalıdır. Mağdur vatandaşlarımızın sorunlarının analizi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir analiz üretilmelidir.