Haber

27 Mayıs Darbesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratikleşme hedefi, 27 Mayıs 1960’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ülke yönetimini devralmasıyla sekteye uğradı.

Türkiye’de 1946’da çok partili hayata geçildikten sonra 1950’de iktidara gelen DP, 10 yıl iktidarda kaldı. DP iktidarının son döneminde ülkede yaşanan gerilim zaman zaman şiddetli bir şekilde kendini göstermiştir.

Muhalefet partisi CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün bazı yurt gezilerinin engellendiği ve saldırıya uğradığı iddia edildi. Üniversite öğrencileri hükümete karşı gösteriler başlattı.

Üniversite öğrencilerinin İstanbul Beyazıt Meydanı’ndaki hareketi sırasında Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz, kafasına isabet eden seken kurşun sonucu hayatını kaybetti. Emeksiz’in “polis kurşunuyla hayatını kaybettiği” haberiyle olaylar daha da şiddetlendi.

Ülkedeki gelişmelerin ardından İstanbul ve Ankara’da sıkıyönetim ilan edildi.

5 Mayıs 1960’ta Ankara’da bir öğrenci grubu “555K” yani “5. ayın 5’inde saat 5’te” koduyla gösteri yaptı. Adnan Menderes kendisine karşı hareket yapılan yere giderek hareketin ortasına girdi. O sırada bir delikanlı Menderes’i boğdu. Menderes, “Ne istiyorsun” sorusuna “Özgürlük istiyorum” yanıtını vererek, “Bir başbakanın boğazını sıkıyorsun, bundan daha özgürlük var mı?” ifadeleri kullandı.

21 Mayıs’ta Harp Okulu öğrencileri sokaklara çıkarak Zafer Anıtı’na “sessizce” yürüdü.

Ankara Radyosu’ndan okunan açıklamayla “devrim” ilan edildi.

Olaylardan rahatsız olduğu iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki bazı general ve subaylardan oluşan 38 üyeli Milli Birlik Komitesi, 27 Mayıs sabahı “DP’nin ülkeyi giderek bir baskı ve kardeşçe kargaşa”. Kurmay Albay Alparslan Türkeş’in Ankara Radyosu’nda okuduğu açıklamayla “devrim” ilan edildi.

Milli Birlik Komitesi’nin “ülke giderek bir baskı rejimine götürülüyor” teziyle gerçekleştirdiği darbenin ardından tüm anti-demokratik sistemler devreye girdi.

Milli Birlik Komisyonu, Anayasa’yı feshetti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni siyasi faaliyetlere ara verdi. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, hükümet üyeleri, DP milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, askerler ve bazı üst düzey kamu görevlileri gözaltına alındı. Adnan Menderes, günübirlik gezi için gittiği Kütahya’da Albay Muhsin Batur tarafından gözaltına alınarak Ankara’ya götürüldü ve daha sonra diğer tutuklu DP’lilerle birlikte Yassıada’da cezaevine konuldu.

Yassıada’da Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bazı bakanlar yargılandı. Yargılama sonucunda 1961’de Başbakan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Güçlü ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildi.

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından 592 kişinin yargılandığı, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamına karar verilen Marmara’daki Yassıada, adıyla açıldı. Darbenin 60. yıl dönümünde Demokrasi ve Özgürlükler Adası.

– Diğer önemli olaylar:

22 Mayıs

1912- Yergileriyle tanınan Şair Eşref öldü.

1931 – İstanbul Şampiyonu Fenerbahçe, futbolda Yunanistan Şampiyonu Olympiakos’u 1-0 mağlup etti.

1947- ABD Başkanı Harry Truman, Türkiye’ye yapılacak yardımı imzaladı. Yardımın ABD Dışişleri Bakanı Marshall tarafından denetleneceği açıklandı. Bir gün General Oliver başkanlığındaki bir ABD heyeti, askeri yardımı görüşmek üzere Türkiye’ye geldi.

1950 – 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde birinci olan Demokrat Parti Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Celal Bayar, TBMM tarafından Türkiye’nin Üçüncü Cumhurbaşkanı seçildi. DP Aydın Milletvekili Adnan Menderes hükümeti kurmakla görevlendirildi.

1955- Aziziye Tabyası’nın kahramanı Nene Hatun, 97 yaşında Erzurum’da öldü.

1958- İstanbul Süleymaniye’deki tarihi Siyavuş Paşa Yalısı yandı.

1960- Haberleşmeyi sansürleyen Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, 5 kişinin bir araya gelip seyahat etmesini yasakladı.

1960- Ressam İbrahim Çallı, 78 yaşında İstanbul’da öldü.

1971- Bingöl’de meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde 878 kişi öldü.

1972 – Richard Nixon, Sovyetler Birliği’ni ziyaret eden ilk ABD Lideri oldu.

1980- Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgaline karşı çıkmak amacıyla Moskova Olimpiyatlarını protesto eden ABD’nin daveti üzerine Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin olimpiyatlara katılmamasına karar verdi.

1982- Türkiye’nin 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 83 yaşında İstanbul’da vefat etti.

1988 – Galatasaraylı Tanju Çolak, Metin Oktay’ın 25 yılda attığı 38 gollük rekorunu 39 golle kırdı.

1991- Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı kuruldu.

2007- Ankara Ulus’ta Anafartalar Çarşısı önünde düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi öldü, 91 kişi yaralandı. Yaralılardan 3’ünün farklı tarihlerde hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 9’a yükseldi.

2008- Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda üniversitesiz 9 ilde devlet üniversitesi ve İstanbul’da 2 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. Böylece Türkiye’de üniversitesiz şehir kalmadı.

2010- CHP 33. Olağan Kongresi’nde tek aday olan Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan seçildi.

2011- 64. Uluslararası Cannes Film Festivali’nde “Bir Zamanlar Anadolu’da” filminin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ve “Le gamin au velo” filmiyle Eric ve Luc Dardenne kardeşler “Büyük Ödülü” paylaştı.

2013- Uzan ailesinin Çukurova (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik Şirketlerine el konulması nedeniyle açtığı Libananco davasının temyizi Türkiye Cumhuriyeti lehine sonuçlandı. Washington’daki son duruşmada Türkiye’ye faiz dahil 23,5 milyar dolar ile dünyanın en büyük tazminatlarından birinin ödenmesine karar verildi.

2013- Polonya’nın başkenti Varşova’daki Gliwice Onkoloji Enstitüsü, iş kazasında yüzü ve çene kemiği kırılan bir kişiye ilk “acil” yüz naklini gerçekleştirdi.

2016- AK Parti 2. İnanılmaz Büyük Kongresi’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 1405 geçerli oyunun tamamını alarak partinin üçüncü genel başkanı seçildi.

2016- İran’ın Şiraz kentinde düzenlenen Büyükler Greko-Romen Güreş Dünya Kupası maçlarında Türkiye dünya 3.’sü oldu.

2016- İsviçre’nin Montrö kentinde düzenlenen Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda bayanlar 62 kiloda İrem Yaman altın madalya kazandı.

2017- FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nda meydana gelen eylemlerde Akın Öztürk, Mehmet Partigöç ve Mehmet Dişli’nin ifadeleriyle aralarında “sulh kuvvetleri” üyelerinin de bulunduğu 221 sanık yargılanıyor. ev konseyi” başladı.

2017- İngiltere’nin Manchester kentinde bir konser salonunda intihar bombacısının kendisini patlattığı terör saldırısında 22 kişi öldü, 59 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

2018- ODTÜ’den bir tasarım grubu olan Designnobis, Avrupa Tasarım Yarışması’nda 6 ödül kazandı.

2022- Bursa’da bir depoda yapılan aramada 50 milyon dolu makaron ele geçirildi. Bu önlem, “bir seferde ele geçirilen en yüksek dolu makaron sayısı” oldu.

2022- Kovid-19 vaka sayısı 1000’in altına düştü.

23 Mayıs

1919- İzmir’in İtilaf Devletleri adına Yunan kuvvetleri tarafından işgalini protesto etmek için Sultanahmet Mitingi düzenlendi.

1928- Türk Vatandaşlığı Kanunu TBMM’de kabul edildi.

1938- İstanbul Elektrik Şirketi’nin devlet tarafından satın alınmasına ilişkin sözleşme Ankara’da imzalandı.

1944- Nazi liderlerinden Heinrich Himmler, Müttefiklerin eline geçmemek için siyanür kapsülüyle intihar etti.

1949- Almanya’nın ikiye bölünen batı kesiminde “Federal Cumhuriyet” ilan edildi.

1960 – İsrail, Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann’ın yakalandığını duyurdu.

1971- İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom, Nişantaşı’ndaki bir apartman dairesinde şakağına isabet eden üç kurşunla ölü bulundu. Elrom, 17 Mayıs’ta kaçırılmıştı.

1992- İstanbul’a 117 yıl hizmet veren Galata Köprüsü sökülerek Haliç’e çekildi.

1995- “Kömürün Kralı” lakaplı Yeni Günaydın ve Tan gazetelerinin sahibi Bekir Kutmangil silahlı saldırıda öldürüldü.

1996- Türk pop müzik sanatçısı Tanju Okan vefat etti.

2002- Ankara’nın en eski ve büyük sinemalarından biri olan Akün, 1975 yılında Ertem Eğilmez’in unutulmaz filmi “Hababam Sınıfı” ile perdelerini açtı ve aynı filmle bir daha açılmadı.

2006- Ege Denizi üzerinde keşif uçuşu yapan Türk ve Yunan Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 uçağı havada düştü. Paraşütle atlayan pilot, Panama bandıralı bir tanker tarafından kurtarıldıktan sonra askeri helikopterle Fethiye’ye getirildi.

2013- Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer’deki evinde ölü bulundu. Yakın mesafeden göğsünden vurulduğu öğrenilen Kozakçıoğlu’nun cesedinin yanında ruhsatlı tabanca bulundu.

2013- Japon dağcı Yuichiro Miura, 80 yaşında Everest’e tırmanarak dünyanın zirvesine ulaşan en yaşlı kişi oldu.

2016- ABD Başkanı Barack Obama, Vietnam’a yönelik silah ambargosunun kaldırıldığını duyurdu.

2016- Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Tepesi ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.

2017- ABD, Suriye’de DEAŞ’la mücadele ettiği gerekçesiyle terör örgütü PYD/PKK’ya 15 ve 20 Mayıs tarihlerinde iki büyük askeri sevkiyat yaptı.

2018- Yunanistan’da Danıştay, 15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişiminin ardından ülkeyi terk eden darbecilere sığınma hakkı verilmesine karar verdi.

2019- Terör örgütü DEAŞ’ın Irak’ta yaptığı hataları araştıran Birleşmiş Milletler grubu, 12 toplu mezar ortaya çıkardı.

2021- İtalya’nın kuzeyindeki Stresa-Mottarone teleferik sınırında seyir halindeyken kabinin çökmesi sonucu 9 kişi hayatını kaybetti.

2022- Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir sayının eklenmesiyle 550 bin kaçak genç için bedelli askerlik yapmanın yolu açıldı.

2022-Ulusal Uzay Programı kapsamında uluslararası uzay istasyonuna bir Türk vatandaşının gönderilmesi sürecinin resmi olarak başlatılmasına karar verildi.

24 Mayıs

1543- Dünyanın Güneş etrafında döndüğünü kanıtlayan bilim adamı Kopernik öldü.

1844 – Amerikalı mucit Samuel FB Morse, ABD Senatosu üyelerinin hazır bulunduğu bir deneyde, ABD Kongre binasından Baltimore’daki bir tren istasyonuna, icadı olan Mors alfabesiyle ilk mesajı gönderdi.

1921- Mustafa Kemal Paşa’ya suikast düzenlemek için Ankara’ya geldiği ispatlanan İngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.

1924- Yabancı şirketler tarafından işletilen Anadolu Demiryollarının millileştirilmesi için Anadolu-Bağdat Demiryolları Genel Müdürlüğü kuruldu.

1979- Yüzde 85’i yerli teçhizatla üretilen ilk Türk uçağı “Mavi Işık 79-XA”, Kayseri İkmal Merkezi’nde başarılı bir test uçuşu yaptı.

1989- Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göç başladı.

2000- İsrail, Güney Lübnan’daki 22 yıllık işgaline son verdi.

2016- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 65. Hükümeti’ni onayladı.

2016- Yunanistan-Makedonya sınırında 9 bin mültecinin yaşadığı İdomeni mülteci kampı boşaltıldı.

2017- Libya açıklarında 500 göçmeni taşıyan teknenin alabora olması sonucu 34 kişi hayatını kaybetti.

2017- Brezilya’nın kuzeydoğusundaki bir madende 272 kilo ağırlığında 1,3 metre uzunluğunda bir zümrüt bulundu.

2017- ABD Başkanı Donald Trump’ın seçilmeden önce “cehennem çukuru” olarak nitelendirdiği Belçika’nın başkenti Brüksel’e gelişini binlerce kişi protesto etti.

2018- Uluslararası Suçları Araştırma Ekibi, 2014 yılında Ukrayna’da düşürülen Malezya Havayolları MH17’nin bir Rus askeri füzesi tarafından vurulduğunu tespit etti. Rusya Savunma Bakanlığı, soruşturma kümesinin açıklamasını yalanladı.

2018- Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde kayıtlı olan ve özel bir koleksiyonda olduğu öğrenilen 524 yıllık el yazması Kuran-ı Kerim, 54 yıl sonra Topkapı Sarayı Müzesi’ne iade edildi.

25 Mayıs

1571- İspanyol hükümdarı, Venedik ve Papa, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ittifak kararı aldı.

1924 – Türk Milli Futbol Takımı, Olimpiyat Oyunları kapsamındaki ilk milli maçında Çek Milli Futbol Takımı’na 5-2 mağlup oldu.

1929- 4. Uluslararası Temsilciler Kongresi İstanbul’da toplandı.

1935- Birinci Türk Basın Kongresi toplandı.

1944- Nuri Demirağ’ın fabrikasında inşa edilen ilk Türk yolcu uçağı İstanbul’dan Ankara’ya uçtu.

1954- Türkiye, Osmanlı borçlarının son taksitini ödedi.

1954- Tokyo’da düzenlenen Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nda Türkiye birinci oldu.

1983- Şair, gazeteci ve yazar Necip Fazıl Kısakürek, 78 yaşında İstanbul’da vefat etti.

1989 – Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği’nin Devlet Lideri seçildi.

1993 – Bingöl’de yolu kapatan teröristler, silahsız ve korumasız 33 askeri öldürdü.

1997- Afganistan’dan kaçan Orgeneral Raşit Dostum Türkiye’ye sığındı.

2003- Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen 48. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye, Sertab Erener’in seslendirdiği “Every Way That I Can” adlı şarkıyla birinci oldu.

2003- Nuri Bilge Ceylan’ın “Uzak” filmi 56. Cannes Film Festivali’nde “Jüri Büyük Ödülü”nü kazandı.

2005- Azeri petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırmayı amaçlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının ilk petrolü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakashvili ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev.

2007- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanının 5 yıl için halk tarafından seçilmesini, genel seçimlerin dört yılda bir yapılmasını ve TBMM yeter sayısının 184 olduğunu öngören anayasa değişikliğini TBMM’ye iade etti, seçimler dahil.

2008- Nuri Bilge Ceylan, “Üç Maymun” filmiyle 61. Cannes Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülünü aldı.

2011- İsviçre hükümeti tüm nükleer santrallerini kapatacağını duyurdu.

2015- Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert rüşvet almaktan 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2017- Samanyolu’ndan 100 kat daha hızlı yıldız üretebilen yeni bir gökada türü keşfedildi.

2017- NATO, muharebe rolü üstlenmeden DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyona katılma kararı aldı.

2020- ABD’nin Minneapolis kentinde siyahi Amerikalı George Floyd polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti.

26 Mayıs

1512- Oğlu Yavuz Sultan Selim tarafından tahttan indirilen II. Bayezid, Dimetoka yakınlarında öldü.

1957- Abant’ta 7.1 büyüklüğündeki depremde 52 kişi hayatını kaybetti.

1992 – Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Üzümlü köyü yakınlarındaki Jandarma Karakolu bir grup teröristin saldırısına uğradı. Çatışmada 40 terörist öldürüldü.

1997- Susurluk’taki kazanın duruşmasında tır şoförü Hasan Gökçe, 6 milyon 420 bin lira para cezasına ve DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak’ın ailesine 100 milyon lira tazminat ödemeye mahkûm edildi.

1999- Danıştay 8. Dairesi, başörtülü memurluk yapmayı kabul etmeyen başörtülü memurların “uyarı cezası” verilmeksizin görevden alınmasına karar verdi.

2003 – Ukrayna Havayolları uçağı Trabzon’un Maçka ilçesi yakınlarında düştü. İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçakta 62 asker ve 13 mürettebat öldü.

2011- Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, savaş suçlusu olarak aranan Ratko Mladiç’in yakalandığını duyurdu.

2013- Rusya’da 4 binden fazla müzisyen, St. Petersburg’da açık havada bir saatlik konser vererek “Dünyanın En Büyük Korosu” rekorunu kırdı.

2016- Yunanistan’da Platon’la birlikte görüşleri Batı medeniyetinin temeli sayılan iki büyük filozoftan biri olan Aristo’nun mezarı Halkidiki Yarımadası’nın Stagina bölgesinde bulundu.

2017- ABD’de federal temyiz mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Müslüman ülke vatandaşlarına vize ve giriş yasağı getirilmesi talebini reddetti.

2019- Yeşilçam’ın usta oyuncusu Eşref Kolçak 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.

27 Mayıs

1935- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Bayramlar ve Umumi Bayramlar Hakkında Kanun kabul edildi.

1944- Latin harfleriyle altın basıldı.

1953- Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Federal Almanya arasında Paris’te “Avrupa Savunma Birliği Anlaşması” imzalandı.

1956- İstanbul’da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’nda Türk Güreş Milli Takımı serbestte 6 şampiyonlukla şampiyon oldu.

1960- Türk Silahlı Kuvvetleri yönetimi ele geçirdi. Silahlı Kuvvetler adına ülkenin yönetimini üstlenen Milli Birlik Komitesi’nin (MBK) başkanlığına Orgeneral Cemal Gürsel getirildi.

1961- Anayasa, Kurucu Meclis’te oy kullanan 262 üyeden 260’ının oyu ile kabul edildi.

1972- ANKA Haber Ajansı kuruldu.

1980- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak, Ankara’da öldürüldü.

1986- Tütün tekelini kaldıran kanun kabul edildi.

1992- Iğdır ve Ardahan il oldu.

1999- BM Savaş Suçluları Mahkemesi, Yugoslav Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’i Kosova’daki mezalimlerden sorumlu olmakla ve etnik Arnavutlara karşı soykırım yapmakla suçladı.

2007- DYP’nin inanılmaz kongresinde partinin adı Demokrat Parti (DP) olarak değiştirildi.

2007- Fatih Akın’ın “Hayatın Kıyısında” filmi 60. Cannes Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülünü kazandı.

2013- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Taksim’deki yayalaştırma çalışmalarında ağaçların kesildiğini öne sürenler, olaylı gösterilerin “Gezi Parkı protestoları” olarak anılmasına neden oldu.

2013- Suriye’de muhalefetin silahlandırılmasından yana tavır alan İngiltere ve Fransa’nın kararlı duruşu sonucunda AB’nin silah ambargosu 1 Haziran prestijiyle kaldırıldı.

2013- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in eşi Nazmiye Demirel, Alzheimer hastalığı ve sıvı elektrolit dengesizliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında öldü.

2016- ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin 2. Dünya Savaşı’nda atom bombası attığı Japonya’nın Hiroşima kentini ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.

2020- Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan ve “düz” ada olarak anılan Demokrasi ve Özgürlükler Adası törenle açıldı.

28 Mayıs

1492- Mimar Sinan, Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu.

1862- Sayıştay kuruldu.

1902- Bilim adamı Thomas Edison pili icat etti.

1918- Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti. 28 ay bağımsız kalan Türk devleti, 27 Nisan 1920’de Sovyetler Birliği’ne katıldı.

1919- İstanbul’da tutuklanan İttihat ve Terakki ileri gelenleri Malta’ya sürgüne gönderildi. Bu ilk grupta 66 kişi vardı. Sürgünler 20 Kasım 1920’ye kadar sürdü.

1928- Bakanlar Kurulu Millet Mektepleri açılmasına karar verdi.

1953- Kore’deki Türk Tugayı 28-29 Mayıs savaşlarında 155 şehit verdi.

1959 – ABD’nin uzaya gönderdiği iki maymun sağlıklı bir şekilde dünyaya döndü.

1960- Cemal Gürsel “Devlet Cumhurbaşkanı” oldu.

1961- Uluslararası Af Örgütü Londra’da kuruldu.

1986- Şair Edip Cansever, 58 yaşında İstanbul’da vefat etti.

1987 – Batı Alman pilot Mathias Rust, küçük uçağıyla Sovyet hava koridorunu delerek Kızıl Meydan’a indi. Hava Kuvvetleri Başkomutanı Koldunov görevden alındı.

1992- Türkiye ile Nahçıvan’ı birbirine bağlayan Umut Köprüsü hizmete açıldı.

2002- NATO, Rusya’yı “sınırlı ortak” ilan etti.

2004- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gençlerin imam hatip liselerine yönlendirilmesini teşvik etmek gerekçesiyle hazırlanan “Yüksek Öğrenim Kanunu ve Yüksek Öğrenim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u kısmen iade etti.

2011- Mısır, Gazze sınırındaki Refah sınır kapısını kalıcı olarak açtı.

2013- İtalya Temsilciler Meclisi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesini ve bunlarla mücadele edilmesini kapsayan Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ni oybirliğiyle kabul etti.

2013- Belçika’nın üçüncü büyük şehri Gent’te 2007 yılında belediye çalışanlarına uygulanan başörtüsü yasağı kaldırıldı.

2015- Etiyopya’da 3,5 milyon yıllık yeni insansı kalıntılar bulundu.

2015- İsrail, Mescid-i Aksa’nın batısında Ağlama Duvarı’nın bulunduğu yere bir köprü inşa etmeye başladı.

2016- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de terör örgütü DEAŞ mevzilerine yönelik hava saldırıları ve hava saldırıları sonucunda 104 teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

2018- Avrupa Birliği (AB), Beşar Esad rejimine yönelik yaptırımları bir yıl daha uzatma kararı aldı.

2018- Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü Başkanı, sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice 96 yaşında vefat etti.

2021- Taksim’de inşa edilen cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kılınan Cuma namazı ile ibadete açıldı.

2022- Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit harekat bölgesinde 18 PKK’lı terörist SİHA’larla etkisiz hale getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort